2018-09-05 08:36:55• hírek • Bede Emőke

Szatmár megye 100 éve 100 képben

Képünk illusztráció.
Képünk illusztráció.

Nagyszabású projektre adta a fejét a Megyei Tanács és a Szatmár Megyei Könyvtár: 100 fényképpel szeretnének megemlékezni megyénk elmúlt száz évéről.

Szerda délelőtt Pataki Csaba tanácselnök és Paula Horotan, a könyvtár helyettes igazgatója ismertette a terv körvonalait. Mint kiderült, a projekt célja, hogy olyan rejtett kincseket hozzon felszínre, melyek eddig egy fiókban porosodtak vagy egy-egy gyűjtő őrizgetett. A tervek szerint olyan fényképeket várnak majd felajánlásra, melyek az elmúlt száz évben végbemenő fejlődéseket, változásokat hivatottak bemutatni. Épp emiatt nem csak profi fotósok műveiből szeretnének szemezgetni, hanem akár családi albumokból előkerült képekből is. Lehet szó akár egy népviseletet megörökítő képről vagy akár egy olyan fotóról, mely a család részvételét örökíti meg egy nagyobb eseményen.
 

A fotókat egy rövid román nyelvű leírás kíséretében lehet majd eljuttatni az adott településen kijelölt felelősnek (ő legtöbb esetben a könyvtáros lesz), majd a beérkezett anyagot egy zsűri véleményezi. Végül száz kép kerül majd kiválasztásra, ezeket pedig egy profin összeállított albumban publikálják majd egy többnyelvű kísérőszöveg társaságában. De azok a fotók sem fognak eltűnni újra a semmiben, melyek nem kerülnek bele a zsűri által összeállított gyűjteménybe, hiszen minden beérkező művet digitalizálni fognak, majd feltöltik őket a Szatmár Megyei Könyvtár honlapjára, hogy bárki megszemlélhesse őket. Mi több, az sincs kizárva, hogy a későbbiekben akár újabb köteteket is összeállítsanak felhasználva a megmaradt képeket.



Hamarosan mind a 65 polgármesteri hivatal számára kiküldik a tájékoztatót a projekt részleteiről, annyit azonban jó tudni, hogy a fotók felajánlásáért semmilyen anyagi juttatásra nem lehet számítani, hiszen itt egy közhasznú dologról van szó, melyből anyagi hasznot senki nem húz majd. Magát a megvalósítást is a Kulturális és Nemzeti Identitás Minisztériuma fedezi, a teljes költségvetés 165 ezer lej.
 

Ezzel kapcsolatban Paula Horotan helyettes intézményvezető elmondta, kemény munka vár a megye könyvtárosaira. A rendelkezésükre álló idő kevés, ugyanis az albumnak a centenáriumi évfordulóra, azaz december 1-re kell elkészülnie. Ennek ellenére minden kollégát kitartásra buzdított, hiszen egy olyan album megalkotása a cél, mellyel bármikor, bárkinek megmutathatjuk, miként is alakult megyénk elmúlt száz éve.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: